dinsdag 23 juni 2009

Wim Hamers en Rob de Jong


Om een betere indruk van het Barlaeus te krijgen van voor onze tijd, zijn we met Wim Hamers, die hier al ruim 30 jaar les geeft, gaan praten. Ook wilde we met Rob de Jong persoonlijk praten, maar die deelde ons mee dat we maar gewoon zijn interview met de Suum Cuique moesten lezen.
Wim Hamers (rechts) met collega Arthur van Schaik
Wim Hamers geeft hier al les sinds 1976. Hij begon hier op het Barlaeus als student met 8 uur per week lesgeven. De onstuimige jaren in de jaren 60/70 heeft hij niet meegemaakt, zoals hij zegt: "Toen ik hier op school kwam waren de rookpluimen net verdwenen". Wel kwam het nog wel eens voor dat een van zijn collegae met een leerling een joint rookte. Heel veel is er niet veranderd vindt Hamers. Wel is de concentratie van de leerlingen verminderd, langer dan 20 minuten zijn ze niet geconcentreert. Ook is de sfeer op school minder vrij geworden, strakker, maar volgens Hamers ligt dat vooral aan het terugkeren van de betutteling in de maatschappij en de verandering van grootte van de school. Het leerlingenaantal op het Barlaeus is in de afgelopen jaren veel groter geworden. Het verschil in vrijheid e.d ligt vooral aan de tijdsgeest dus. Als we Wim vragen of hij het Barlaeus een elitaire school vindt, verteld hij ons dat de buitenwereld heel anders tegen de school aan kijkt dan dat het Barlaeus in werkelijkheid is. En misschien is dat ook wel zo, het komt voornamelijk door beeldvorming (door de pers), zoals Hamers zegt. Het beeld wat mensen van de school hebben, verandert echter wel. Het hangt van de stad af, het is net als politieke peilingen. Sommige tijden heeft het Barlaeus een prachtige reputatie andere jaren kan het allemaal beter hier. Over het punt waar mensen over het algemeen het meeste kritiek over hebben als het over het Barlaeus gaat, dat het een witte school is, zegt Hamers dat dat aanvankelijk wel zal veranderen. Amsterdam heeft steeds meer allochtone inwoners, dus het aantal andere culturen zal op het Barlaeus ook wel groeien.
Uit het interview van de Suum Cuique met Rob de Jong, die hier al zo’n 40 jaar les geeft, is wel duidelijk dat hij de onstuimige jaren wel heeft meegemaakt, zo vertelt hij over de mooie rokende/blowende meisjes die altijd op de eerste rij zaten in zijn les. Hij gaf echt les in de tijd van de provocerende hippies. Ook de Jong vindt dat de tijden zijn veranderd op het Barlaeus. Het is netter geworden maar ook zijn de leerlingen kinderlijker, minder volwassen, geworden dan eerst.
Alles verandert met de jaren, en zo is het ook op het Barlaeus. Alles verandert. Maar onze reputatie is over het algemeen, met zo zijn ups en downs, wel hetzelfde gebleven. We blijven een school met een goede reputatie en een hoog aanzien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten