dinsdag 23 juni 2009

Beeld van het Barlaeus

Wanneer je bij google ‘Barlaeus Elitair’ intikt krijg je 171 hits, voornamelijk interviews, krantenartikelen e.d waarin een discussie over het ‘elitaire Barlaeus’ plaats vindt. Voornamelijk tussen verslaggevers die ons een eliteschool noemen en hysterische oud-zuid moeders die verkondigen ze het gewoon wel prettig vinden dat hun kind op een school zit voor gymnasiastjes maar daarbij wel mededelen dat het helemáál geen elitaire school is.
Maar natuurlijk.
Dit vormt natuurlijk wel al een beeld wat betreft de buitenwereld over ons denkt. Het is een algemeen vooroordeel dat het Barlaeus een kakschool is. En er zijn genoeg voorbeelden van mensen binnen de school die dat vooroordeel waar kunnen maken.
Allemaal prima, maar blijkbaar zit het mensen écht dwars. Want wat voor school zijn we nou?
We hebben sinds een tijdje last van een identiteit crisis, en mensen bemoeien zich daar graag mee. Een oordeel maken is voor hen makkelijk. We zijn elitair. Er zijn zelfs hele onderzoeken naar ons gewijd. Maar het meest genoemde argument van buitenstaanders om hun ‘het Barlaeus is elitair’-mening te onderbouwen is vaak: het Barlaeus is een witte school. En dat is waar. Maar zijn we daarom elitair?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten