dinsdag 23 juni 2009

Beroemde Barlaeanen

Van de vele leerlingen van het Barlaeus Gymnasium komen de meeste over het algemeen goed terecht: ze bekleden hoge functies, voltooien goede studies et cetera. Maar sommigen van hen worden zelfs beroemd. Het Barlaeus heeft redelijk wat bekende Nederlanders voort gebracht in de afgelopen jaren. Ik zal in dit stukje enkele hiervan bespreken.
Een van de beroemdste oud-leerlingen van het Barlaeus moet wel Willem Frederik Hermans zijn, een van de belangrijkste naoorlogse Nederlandse auteurs, één van de Grote Drie. In zijn tijd op het Barlaeus was hij lid van de DVS, de letterkundige club waar je alleen maar lid van kon worden als je gevraagd werd.

de DVS vergadert, links W.F Hermans
Hij won zelfs de opstelwedstrijd die voor nieuwe leden van de DVS werd uitgeschreven. Zijn verhaal kwam in de Suum Cuique (1939). Toen hij al van school was, schreef hij in 1954 nog een brief naar de Suum Cuique, waarin hij het onderwijssysteem op de hak neemt.
Elitair? Ja, ik denk dat we beroemd en gerenommeerd schrijver W.F Hermans, lid het (elitaire) genootschap de DVS, wel elitair mogen noemen.
Naast W.F Hermans kent het Barlaeus ook nog beroemde oud-leerlingen als Frits Bolkestein, een politicus die vele hoge politieke functies zoals Staatsecretaris van EZ en minister van Defensie bekleedde. En ook bekend politicus Els Borst, enkele tijd minister van volksgezondheid, kwam van het Barlaeus.
Naast hoogstaande en welgestelde oud-leerlingen hebben we ook beroemde leerlingen op school gehad die niet zo ‘politiek correct’, ‘literair verantwoord’ en niet zo’n maatschappelijk correct voorbeeld zijn. Zo zat Xaviera Hollander ook op het Barlaeus, bekend om haar boek ‘The Happy Hooker’ over haar tijd in de prostitutie. Xaviera, geboren als Vera de Vries, staat bekend om haar aan seks gerelateerde boeken en had zelfs enige tijd een adviesrubriek over seksuele problemen in het ‘ordinaire’ tijdschrift Penthouse.
Hoewel dit allemaal niet de typische activiteiten zijn voor een echte gymnasiast mag wel gezegd worden dat Hollander graag schreef voor de Suum Cuique en ook redactrice was. Inmiddels is Xaviera Hollander een bedrijf op zich. Ze heeft een bed and breakfast, ze is theaterproducente en natuurlijk schrijfster. Ze is misschien niet het meest elitaire voorbeeld van een Barlaeaan maar succesvol is zij zeker.
Een ander voorbeeld van een minder elitair voorbeeld van een oud Barlaeaan is RTL4 presentator Martijn Krabbé. Een inmiddels bekend televisie presentator die zich vooral vertoont op de commerciele zenders.
Deze bekende oud-leerling zijn een naar mijn mening vrij goede afspiegeling van de Barlaeus leerling. Natuurlijk voeren de grachtengordel kinderen, hockeymeisjes en welgestelde families op het Barlaeus de boventoon, maar ook een ‘ander soort’ leerlingen voelt zich hier thuis, en krijgen net als alle andere leerlingen Barlaeus-trekjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten